dilluns, 19 de març del 2012

Brico 13: neteja i descalcificació circuit aigua

(versión en castellano)

Vaig decidir que tocava fer un repàs al circuit d'aigua, doncs no sabem si els anteriors propietaris ho havien fet algun cop, i en 16 sortides ja hem omplert el dipòsit uns quants cops.

El primer, acostar-me al Lidl per comprar vinagre barat. Hi ha gent que ho ha fet amb 20 litres, però vaig pensar que provaria amb només 4 i una mica d'aigua.

Engego el  boiler per a que l'aigua que passi per ell, amb el vinagre i a 50º, faci més efecte.


Amb el dipòsit d'aigua neta a mitges, i el de grises buit i tancat, començo per posar els 4 litres de vinagre al dipòsit d'aigua neta, per la boca superior:





Obro per torns totes les aixetes. Fredes, i després calentes, fins que surt aigua amb vinagre. La calenta la deixo una estona per a que el boiler renovi l'aigua. 

Deixo també que alguns litres arribin al dipòsit d'aigues grises per a que vagin actuant també allà.

Ara, deixo tot tal qual, i passo a posar l'alarma de gasos, mentre el vinagre fa la seva feina. 


 Al cap d'un parell d'hores, arrenco i me'n vaig cap a una àrea de servei amb desguàs i presa d'aigua per AC's. 

Amb l'ajuda d'un calaix de plàstic, vaig recollint aigua de l'aixeta, i la vaig tornant a abocar al dipòsit, per assegurar-me que passen força litres per tot el circuit.



Un cop crec que n'hi ha prou, i aparcat sobre el desguàs, obro per buidar les grises.

Llavors, vaig fent córrer tota l'aigua del dipòsit per les aixetes.

Queda quasi buit, però l'aigua del fons no es buida (està dissenyat així per a que la porqueria que hi queda no obturi lla bomba i el seu filtre).

Amb una baieta, el calaix, i paciència, vaig treient l'aigua, i desrpés la porqueria (restes de calç i sorreta) del fons.

Un cop crec que està prou net, toca omplir-lo d'aigua neta, i fer-la córrer per totes les aixetes, inclosa l'aigua calenta per treure el vinagre del boiler i deixar-hi aigua neta.

Vaig calcular malament i vaig pensar que es buidava a la mateixa velocitat que s'omplia... però no va ser així i va acabar sortint l'aigua pel forat del tap... feu-ho amb el tap ben posat!!  Em vaig fer un altre fart de baieta i fregadora...

Un cop tot el circuit ple d'aigua neta, ho deixo tot tancat i ple d'aigua, excepte el dipòsit de grises, que queda obert i el tancaré quan sortim el proper cop, així es ventila.

Brico 12: Instal·lació alarma de gas Inovtech

(versión en castellano)

Ha costat molt aconseguir l'alarma de gasos que volia, de la que tenia referències, i que té doble detector (CO, per a mi el més important, i gas butà o propà o GLP). Estava esgotada a micasaconruedas, i no sabia que a algun altre lloc la tinguessin.

Finalment, el mateix dia, em vaig assabentar que a FactorOcio la tenien, i al minut em va arribar l'avís de micasaconruedas.

La idea era endur-nos-la al viatge a Disneyland Paris, i ens la vam endur, tot i que finalment no va donar-me temps a fer la instal·lació.

Aprofitant que tenia festa el Dia del Pare, m'hi vaig posar.

El primer, decidir on posar-ho tot. Feia dies que ho havia mirat, i la millor solució que vaig trobar va ser:

  • Centraleta, que ocupa bastant comparada amb els detectors, dins l'armari, només obrir la porta.
    • Prou a mà, perquè per activar-la cal apretar-ne un botó cada cop
    • Però alhora, fora de la vista. 
    • Els sensors ja porten LED's i per tant des de fora ja es veu si està activada.
    • Prop de la centraleta de l'autocaravana, i per tant amb alguna connexió a mà depenent de l'interuptor d'aquesta.
  • Sensor de GLP, prop de radiador, boiler, nevera, i fogons. Per tant, al costat del radiador, el boiler li queda darrera i els altres consumidors de gas, davant. Les bombones estàn a l'exterior, però al costat mateix. Els cables poden entrar a l'armari, pujar per una canaleta ja existent fins a la tapa posterior de la centraleta, i anar per dins fins el lloc on va la centraleta de l'alarma de gas. 
  • Sensor de CO, pràcticament tocant al sostre (tot el sostre és igual d'alt, la caputxina no puja més amunt que la resta). Per estètica, a la vertical de l'altre sensor. El cable passa directament dins la tapa posterior d'abans. 

No hi ha gaire complicació:

Desmunto la tapa posterior de la centraleta. No en tinc fotos, però són 6 cargols i llestos.


Plantejar els sensors al seu lloc, fer el forat de 4 mm pel cable, i penjar el suport del sensor, o, com he fet jo de moment, enganxar-lo amb cinta de doble cara. Sempre estem a temps de fer més forats per cargols...

Ull: cal mirar quin sensor és el de cada lloc, doncs són pràcticament iguals excepte en unes lletres petitones per darrera, que diuen quin gas detecta. El de dalt, repeteixo, és el de CO.

Si poseu el suport, tingueu en compte que per fer entrar el sensor al suport cal que tingui uns milímetres de marge per dalt, no l'enganxeu del tot al sostre! 

Abans d'enganxar-lo amb cinta de doble cara:


Ja col·locat:


Idem amb el de baix:


Queda discret i protegit de cops pel mateix radiador:



Busco amb el voltímetre al connector de prop de la centraleta, quins cables tenen 12V amb la centraleta encesa, i no tenen corrent amb la centraleta parada. M'asseguro també de la polaritat.

Amb "vampirs" "robo" corrent dels cables. Els cables d'alimentació de l'alarma de gas els poso dobles (doblegant la part pelada sobre la no pelada), doncs són molt primets. Llàstima no tenir vampirs de dos colors, però ja es veu que el cable vermell és el positiu de l'alarma de gas (ja porta un fusible incorporat), i el negre el seu negatiu:


"Enbrido" els cables per darrera el panell de control de la centraleta de l'auto, i poso els dos cargols del suport de la centraleta de l'alarma de gas, vigilant que quedi l'espai per sobre per poder-la posar.

Trec la tapa posterior de la centraleta de l'alarma de gas (4 cargols), extrec la placa de circuit imprès, passo els cables pels espais de la tapa, i connecto cada cable segons les instruccions. Porta connexions per un tercer sensor, i una altra, que no sé per a què és.  Torno a muntar la tapa posterior i la penjo al seu lloc: